След съобщението за смъртта на Навални съпругата му Юлия Навалная заяви на

...
След съобщението за смъртта на Навални съпругата му Юлия Навалная заяви на
Коментари Харесай

Бъдещето на Русия вече отмина

След съобщението за гибелта на Навални съпругата му Юлия Навалная съобщи на Мюнхенската конференция по сигурността, че президентът Владимир Путин и неговото обграждане ще би трябвало да дават отговор за осъщественото. На думи западните водачи също са солидарни с нея. Но Путин в този момент може да отпразнува следващата си победа и да се радва на безнаказаността си.
Кой умъртви Навални?
Медиите в Русия пишат, че Навални е “починал ”, както изисква коректността. Но малко на брой са тези, които имат вяра в това, тъй като се съмняват, че Навални в действителност е бил погубен. Каквато и да е действителната причина за гибелта му - тромбоза, отравяне, задушаване или нещо друго - той умря поради годините на мъчителни условия в изгнание, неналичието на медицински грижи и непрекъснатия психически тормоз. Той беше погубен от страха, че може да бъде конкуренция за президентския пост - боязън, който не оставяше Путин на мира. Путин се опасяваше даже да назове починалия опозиционер по име.

Алексей Навални не умря ненадейно. Още щом го реалокираха в тази безпределно отдалечена наказателна колония в глухата провинция, се носеха клюки, че властта е възнамерявала да го убие там. Но никой не искаше да повярва. Трудно беше да се повярва, че още съществуват държави като Северна Корея и Русия на Путин или организации като Хамас, които залавят хора и ги държат за заложници, за ги разменят като някакво имущество или просто да ги изнудват за живота им.

Но животът ни демонстрира, че таман това се случва и то все по-често. Престъпните способи са станали част от арсенала на цели страни. И Алексей Навални се бореше таман срещу това, разобличавайки мафиотския темперамент на режима на Путин. Макар че той заплати цената освен за това.
Навални беше опция
Руските управляващи неслучайно се опасяваха от Навални. Не е загадка, че даже в обкръжението на Путин може да има хора, които са гледали на опозиционера като на евентуален предстоящ президент на Русия. За тези хора единствено допреди няколко години беше значимо да разполагат с някаква опция, която вероятно да сдържа диктаторските склонности на Путин.

На всичко това беше комплициран край към 2020 година. Тогава Путин изцяло нелегално пренаписа конституцията, а по-късно Федералната работа за сигурност (ФСБ) направи опит да токсини Алексей Навални. По знамение опозиционерът оцеля и храбро се завърна назад в Русия, където незабавно беше хвърлен зад решетките.

Но даже от пандиза той успяваше да въздейства на вътрешната политика в Русия. Пропагандистите на властта с наслада напомнят, че известността на Навални доста бързо е спаднала до равнището на социологическата неточност, само че те лъжат просто по табиет.

Опозиционно настроените руснаци не са идиоти – на тях им е пределно ясно, че заложниците на властта нямат никакви шансове за президентския пост.

Ситуацията можеше внезапно да се промени, ако Алексей Навални беше излязъл на независимост. Путин обаче нямаше по какъв начин да допусне сходно нещо. Сега, когато Алексей е мъртъв, съветският деспот ще може да показва на всички своята безалтернативност със зле прикрита наслада – единствено месец преди псевдоизборите  в Русия.
Реакциите след гибелта на Навални: отвращение вместо наказване
Сега просто няма кой да накаже Путин и обкръжението му за следващото закононарушение. Руската съпротива е или в заточение, или зад решетките. Може да се зародят антисистемни всеобщи митинги като реакция на убийството на Навални - въпреки всичко в такива случаи не може да се планува какво ще подхващат хората. Но това е малко евентуално. Те са уплашени, а и доста от тях в този момент са в потрес и усещат невъзможност. В допълнение към двегодишната меланхолия у тези, които усещат, че Русия е направила чудовищно закононарушение, нападайки Украйна, без да могат обаче да го спрат. Така че най-вероятната реакция на случилото се не са митинги, а прочувствен потрес.

Западните водачи на собствен ред показват възмущението си и заплашват съветските управляващи с отмъщение, както става нормално. Но с какви принадлежности разполагат те, с цел да го реализиран? Санкциите против Русия, Путин и обкръжението му от дълго време към този момент са невиждани. Руският държател даже е разгласен за търсене от Международния углавен съд. Единственият метод да се реагира съществено на случилото се е да спрат да признават Владимир Путин за президент на Русия.

Незаконното му оставане на власт е явно, а след 17 март ще стане и ужасяващо действително. Западът обаче не е подготвен на такова групово деяние. Там считат, че би трябвало да “разговарят с Путин ” и да “запазят контакт ”.
" Прекрасната Русия " остана в предишното
Така че никой в този момент няма да накаже Кремъл за неговите закононарушения. Русия няма да приключи и войната против Украйна. Тъкмо противоположното - Путин очевидно показва на всички, че ще се наложи да договарят с него за Украйна – даже и да го считат за нарушител и палач.

В Русия в този момент внезапно ще се усили броят на тези, които ще сметнат, че “прекрасното бъдеще " на Русия към този момент е отминало и повече няма да настъпи. А Кремъл сигурно ще се опита да ускори това чувство измежду руснаците с нови репресии и евентуално даже с готовност, която мнозина чакат след псевдоизборите.

Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР